Diáktalálkozó Neuenbürg-ben 2018

2018.06.21

Diákcsere beszámoló 2018. június

2018. június 4-én, egy hétfői napon reggel 6:30-kor indultunk az iskola elől. Az egész nap utazással telt el. Neuenbürgbe este 21:00 óra körül érkeztünk meg. A gimnázium előtt már várták a magyar gyerekeket a német családok, akik gyermekeivel diákjaink már egy ideje leveleztek és kapcsolatot tartottak különböző kommunikációs oldalakon.

Ottlétünk első reggelén a neuenbürgi gimnáziumban az igazgató úr köszöntötte a magyar gyerekeket, majd mindenki a saját partnere óráin vett részt. 9:45-kor busszal utaztunk Karlsruhe városába, ahol a gyerekek 6 fős csoportokban dolgoztak, mindenki a cserepartnerével. A feladat egy tutaj megépítése volt. A tutajt alkotó elemeket maguknak kellett a tároló helyiségből a folyó partjára kivinni, majd animátor segítségével egymás között felosztani. A feladat része nemcsak csapatépítés, hanem egy sikeres tutaj megépítése is volt, amellyel áthaladnak a Rajna holtágán és vissza. A sikeres csapat egyben maradt tutajjal érkezett vissza a partra. A feladathoz szükséges volt az egymással való kommunikáció, egymás megértése és egymással való együttműködés, egyszerű instrukciók értelmezése és az aszerinti cselekvés. Ezután a nagy melegre való tekintettel a gyerekeknek lehetőségük nyílt a helyi szabadstrandon fürdeni és csúszdázni. A gimnáziumhoz 16:00 óra után érkeztünk vissza, ahonnan a nap további része a német családok szervezésében történt.

Szerda reggel ismételten a gimnáziumban kezdtük a napot. A magyar gyerekek cserediákjaik óráin vettek részt. A neuenbürgi kastélyhoz túráztunk csak a magyar gyerekekkel és onnan pedig a barnakőszén bányához. E két nevezetesség Neuenbürg látványossága, melyek megismerésével minden évben gazdagítják diákjaink történelmi, földrajzi, honismereti és német nyelvismereti képességeit. A kastélyba nem volt alkalmunk ebben az évben bejutni, mert foglalt rendezvény volt. A gyerekekkel meghallgattuk a német tanár ismertetőjét a kastély kapcsán, majd tovább haladtunk a bánya felé az erdőn át. A bányában idős bányász tartott németül beszámolót és mesélt érdekességeket a barnakőszén fejtésével kapcsolatosan, annak eredetéről és a mára már múzeummá alakított bányáról. A bányajáratban fejfedővel és sárga köpennyel lehettünk bent. A gyerekek megtanulhatták, mit mondanak egymásnak a bányászok: "Glück auf!" Ez a közös program délután 13:00 óra körül ért véget. A helyi tömegközlekedést is kipróbálhattuk visszafelé a gimnáziumhoz. A gyerekek 90 %-ának volt tömegközlekedési bérlete, amelyet cserediákjától kapott. Különleges élménynek számított, hogy a helyi járatos buszon az első és másodikos osztályba járó gyerekek a busz padlóján nekiálltak a házi feladataik elkészítéséhez.

A csütörtöki napon egy majdnem 11 órás programhoz volt szerencsénk. Köszönhetően a nagy busznak magyar és német gyerekek együtt utaztak. Minden közös buszos utazás alkalmával a gyerekek cserepartnereik mellett ülnek, azért hogy egész úton egymással kommunikáljanak, játszanak, ismerkedjenek, barátkozzanak. Első úti célunk a Majomhegy volt Salemben, ahol a hegyi majmok fajtamentésével foglalkoznak. Itt az eddigi természetismereti tudásukat bővíthették diákjaink. A Majomhegy különlegessége, hogy a látogatók szabadon járhatnak közöttük és 1 méteres távolságból popcornnal etethetik őket, ami a kedvenc nassolni valójuk. Szerencsénk volt egy majometetést is megnézni, ami alatt a gondozójuk nagyon sok érdekességet osztott meg a majmokról és a Majomhegyről is.

A Majomhegyről a Boden-tóhoz, Unterhuldingenbe utaztunk tovább, ahol őskori cölöpházakból álló falvat rekonstruáltak. Ehhez volt egy interaktív bevezető, melynek során teremről teremre kellett tovább haladnunk és a jégkorszakot megelőző kortól kezdve különböző vetítésekkel mutatták be a napjainkig tartó környezeti változásokat. A bemutatóból kiderült, hogy azért épültek cölöpökre a házak, mert a jég olvadását követően a víz időről időre elmosta az épületeket. A gyerekek láthattak korabeli tutajt, ami nemcsak közlekedési eszközként szolgált, hanem a halászat fontos eszköze is volt. Az épületeken belül történelmi és honismereti szempontból is lényeges korabeli szakmákat ismerhettek meg a gyerekek, például: halász-, vadász-, takácsmesterségek eszközeit, valamint az ősemberek fejlődő tűzrakási technikáit mutatták be. A különböző házakban az őskor különböző korszakait és az ősemberek különböző fejlettségi szintjeit mutatták be. Innen egy rövid szabad program után átmentünk a hüllőházba. Ott a gyerekek kígyókat - mérgező és nem mérgező - , kaméleont, gekkót, varánuszt láthattak. A bátrabbak a kígyót nemcsak a kezükbe, hanem a nyakukba is tehették. Innen az utunk Neuenbürgbe vezetett vissza, ahova este érkeztünk meg.

Pénteken a magyar gyerekekkel ismét Karlsruheba utaztunk, ahol egy digitális városi rallyra volt lehetőség három csoportban. A gyerekek csoportonként egy tablet segítségével, játékos feladatokon keresztül fedezhették fel önállóan a belváros érdekességeit. Az egyik cél a német feladatok megértése és minél több kérdés megválaszolása volt, a gyerekek másik célnak pedig a tanári csapat legyőzését tűzték ki. A városi rally 9:00-12:00 óra között történt, mely idő alatt 11:30-ig mindhárom csapat láthatta egymás pontszámát és tartózkodási helyét. Összesen 48 feladat állt rendelkezésünkre, melyeknek nagy részét sikerült teljesítenünk. Mindez támogatta egy idegen városon belül az önálló közlekedést, orientálódást, valamint segítséget is lehetett kérni a helyiektől a feladatok megoldásához. Lényeges, hogy nem vettek részt német gyerekek ebben a programban, mert a német nyelvű kommunikációt ismeretlen emberek felé is kell tudni alkalmazni. 13:00 óra körül érkeztünk vissza a gimnáziumhoz.

A gyerekek az egész hétvégét a német családokkal töltötték egyéni és közös programokon.

Június 11-én, hétfőn reggel 7:30-kor volt a gyülekező a gimnázium előtt. Indulás előtt még közös csapatfotót készítettünk. A gyerekek elbúcsúztak egymástól és indultunk haza.


Kis Kornélia projektfelelős 

KÉPEK