Waclaw Felczak Alapítvány

Látogatás a 60 éves lengyel csereiskolánkban.

A 25 éves lengyel-magyar kapcsolat révén meghívást kapott iskolánk, a Budapest XIII. Kerületi Pannónia Német Nemzetiségi Kétnyelvű és Angol Nyelvet Oktató Általános Iskola, a Varsó-Ochota kerületi Szkoła Podstawowa Nr 175 im. Heleny Marusarzówny iskola fennállásának 60. évfordulós ünnepségére. A meghívásnak a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával tudtunk eleget tenni.

Az ünnepi műsor előtt megismerkedtünk az iskolával, bekukkanthattunk néhány osztályba is. A feldíszített iskola minden folyosóján az elmúlt 60 évre emlékeztek poszterekkel és rajzokkal.

Az ünnepségen a Varsó-Ochota kerület polgármester asszonya, Katarzyna Legiewicz és a polgármester-helyettes, Ewa Kacprzak-Szymańska is részt vett. Rajtuk kívül több intézmény is képviseltette magát, köztük a varsói egyetem magyar tanszéke is. A szülői közösség vezetője mellett a vietnámi közösség szülői képviselete is megjelent az ünnepségen. Iskolánk igazgató asszonya és igazgató-helyettese is a meghívott vendégek között foglalt helyet. Természetesen a szülők is jelen voltak ezen az eseményen.


Az ünnepség a köszöntőkkel és a visszaemlékezéssel kezdődött. Közben a Varsó-Ochota kerületének polgármester asszonya emléktáblát adott át a lengyel iskola igazgató asszonyának, Jolanta Zan Szantrohnak, majd a szülői közösség vezetője, a vietnámi közösség vezetője és végül egy volt diák tartott rövid beszédet, méltatták az intézményben folyó magasszintű szakmai munkát.

A vietnámi közösség két aktív táblát ajándékozott az iskolának. Ezek után a gyerekek következtek. A műsor folyamán megmutathatták tehetségüket. Bemutattak rövid vicces jeleneteket, modern táncot, táncos musical részletet, verset szavaltak és fellépett az iskolai kórus is a tanári karral kiegészítve. A vietnámi közösség gyermekei tradicionális táncos műsorszámmal színesítették az előadást. A műsorszámok között rövid kivetítéseket láthatott a közönség az iskolai életből a kezdetektől napjainkig. A lengyel-magyar cseretábor is feltűnt a képek között.

A 25 éve fennálló kapcsolat, egymás kultúrájának, szokásainak megismertetése a Szkoła Podstawowa Nr 175 im. Heleny Marusarzówny iskolában is központi szerepet tölt be. A képeken látszott a gyermekek sugárzó mosolyából, hogy a programon részt vevők felejthetetlen élményekhez jutottak, élvezték ezt a lehetőséget. 

A megemlékezést állófogadás követte, ahol lehetőség nyílt arra, hogy kötetlen beszélgetést folytassunk a vezetőséggel. Eközben került sor arra, hogy iskolánk igazgató asszonya átadja a Pannónia Iskoláért Emlékplakettet. A beszélgetés során szóba került a lengyel iskolarendszerben nemrég bekövetkező változás is, ami az iskolában folyó szakmai munkára is hatással van. A lengyel-magyar cseretábor kapcsán a magyarországi élményeket is felelevenítettük és megvitattuk, hogy hol legyen a 2019. évi augusztusi lengyelországi helyszíne.

A program kulturális részt is tartalmazott. Látogatást tettünk a Varsói Felkelés Múzeumában, ahol a kiállítás a II. világháborús német megszállás alatt történt varsói felkelésnek állít emléket, az események megismertetésére fektet hangsúlyt. Az óvárosi királyi palotában szintén körülnéztünk, amit a II. világháború után régi képek, tervek segítségével újjáépítettek. A lengyel zsidóság történetével is megismerkedtünk a 2014-ben megnyílt múzeumban. A múzeum a varsói gettó közelében épült, a zsidóság életét, társadalmi helyzetét és a társadalomban betöltött szerepét mutatja be interaktívan a kezdetektől napjainkig.

Fantasztikus lehetőségnek tartjuk a Wacław Felczak Alapítvány pályázati lehetőségét, mivel a lengyel iskola ünnepségére a számunkra megítélt támogatás nélkül nem tudtunk volna elmenni. Reméljük, hogy ez nemcsak egyszeri alkalom lesz, és a továbbiakban is pályázhatunk és a nyári táborozás alkalmával tovább ápolhatjuk baráti, virágzó kapcsolatunkat lengyel barátainkkal.

Puksa Beáta felsős igazgatóhelyettes, programfelelős