Projekttalálkozó Budapesten

2016.10.30

2016 szeptemberében indult Erasmus+ hároméves KA2 pályázatunk a ''Sharing is caring''. Az első projekttalálkozót iskolánk nagy sikerrel rendezte Budapesten (2016. november 14-18.). A találkozó célja a munkaterv, a projektfeladatok ismertetése, a határidők, skype beszélgetések megbeszélése, a partnerországok megismerése volt.

Erasmus+ projekttalálkozó Budapesten, a XIII. Kerületi Pannónia Általános Iskolában

2016 márciusában a Pannónia Általános Iskola Erasmus+ pályázatot nyújtott be a Tempus Közalapítványhoz, "Iskolai, óvodai partnerségek" pályázattípusban. Augusztusban lett hivatalos, hogy megnyertük a pályázatot. A pályázat címe Sharing is caring, a megosztás: törődés, gondoskodás. Módszertani projektről van szó, tehát tapasztalatok, élmények, jó gyakorlatok megosztásáról van szó. Hat ország vesz részt a projektben: Finnország, mint fő koordinátor, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Portugália és Magyarország. .Három tanévig, 33 hónapig fog tartani a projekt, és ez alatt az idő alatt minden ország tanügyi rendszerével, iskolai életével megismerkedünk, a partnerintézményekhez való látogatásokkal és online találkozásokkal is, ez tanórai skype/google kapcsolat létesítését jelenti a különböző országok diákjai és külön a koordinátorok, tanárok között. Az első projekttalálkozó Budapesten, a Pannónia Általános Iskolában zajlott. Három napig tartott a program szigorúan szakmai része. Minden projektben ez a legnagyobb kihívás, az első találkozó megszervezése. Ekkor találkoznak először a partnerek személyesen, és ekkor döntik el a következő lépéseket, létrehoznak egy ütemtervet. Ha a fogadó intézmény mindent aprólékosan előkészít, akkor mindenki elégedett, és fennakadások nélkül folyhat a szakmai munka.

A megnyitó megadta az egész találkozó örömteli, meleg hangulatát, az igazgatónő angolul köszöntötte a vendégeket, utána kis és nagydiákok adtak elő német és magyar néptáncokat, népmesét, kiszámolót, modern flashmobot, volt két videófelvétel, az egyik az iskola 2009-es teljes átalakulásáról szólt, a másik egy országimázs film volt, magyar találmányokról.

Több ország tanára jegyezte meg, hogy ezt a műsort nagyon nehéz lesz majd felülmúlni. A következő napok szakmai programjai hasonlóan jól sikerültek, büszkék vagyunk, mert vendégeink egy jól működő iskola életébe nyerhettek bepillantást, nagyszerű foglalkozásokat láthattak, német nyelvű földrajzórát, angolórát, délután meg kézműves-foglalkozást, amelyen a tanítónő beültette a vendégeket a gyerekek közé, és mindenki könyvjelzőt készített. Az asztalokon a különböző országok zászlói, mindenki a saját országa zászlajához ült, a gyerek minden nyelven köszöntötték a tanárokat. Ezt egy "Mozdulj" óra követte a tornacsarnokban, a teljes harmadik évfolyam részvételével. Itt is beálltak a vendégtanárok a körbe a gyerekek közé, és végezték a gyakorlatokat. Az iskolaigazgatók és a koordinátorok közben tanácskozásra ültek össze, mindkét csoport külön-külön, leszögezni a további lépéseket. Az elképzelés az, hogy három szinten fog működni a projekt: az igazgatók szintjén, a tanárok, koordintátorok és a diákok szintjén.

Utolsó délelőttön a finnek mutattak be tanulási-, illetve sikernaplókat, jó gyakorlatokat, bemutatták a februárban esedékes finnországi projekttalálkozó programtervezetét, megbeszéltük a következő lépéseket, és ajándékozással, oklevelek kiosztásával zártuk a találkozó hivatalos részét.

.Délutánonként városnézésre vittük vendégeinket, volt hajózás a Dunán, Vár, Parlament, Bazilika, Deák tér, Váci utca, Margit-sziget, Hősök ere, Városliget, amennyit három délután meg lehetett tekinteni, azt mind megtekintettük.

Igazi sikertörténetként zárult az első projekttalálkozó november 17-én este. Az iskola igazgatónője és tanárai csak dicséretet és gratulációt kaptak a vendéktanároktól.

Kezdődhet a felkészülés a finn projekttalálkozóra!

A jelenlegi Erasmus+ projekt sikeresen folytatja a hagyományt a Pannóniában, a legutóbbi Comenius projekt után, melynek címe Europe goes green volt, és 2013-2015 között zajlott egy olasz, egy spanyol iskola és a Pannónia között.