Nemzetiségi tábor Ceglédfürdőn

2021.09.08


A Cegléden lévő Ceglédfürdői Diáktábor Budapesttől 65 km-re, csendes, erdővel körülvett, saját kerttel rendelkező kétszintes épület, mely kiválóan alkalmas erdei iskolák lebonyolítására. A szállás 26 szobás, nagy részük saját fürdőhelyiséggel rendelkezik. Étterme a csoportok részére teljes ellátást biztosít.

A közelben fekvő Ceglédbercel sváb település, hagyományőrző tárgyi emlékeivel, nemzetiségi kulturális életével, Falumúzeumával biztosítja a tanulók számára nemzetiségi identitástudatuk erősödését. Ezen a helyen korábban már több alkalommal is szerveztünk tábort. Idén is nagy volt az érdeklődés, 30 gyermek részére szerveztük és állítottuk össze az 5 napra szóló programot.

Intézményünk egyik nagyon fontos meghatározott célja, hogy a német nyelvet szerető és jól beszélő, pozitív azonosságtudattal rendelkező diákok kerüljenek ki tőlünk.


A programokat törekedtük úgy megszervezni és megvalósítani, hogy azok kapcsolódási pontot képezzenek az iskolában elsajátításra kerülő alapismeretekkel német népismeretből, környezetismeretből, technika és életvitelből, ének-zenéből, valamint német nyelv és irodalomból; megfeleljenek a gyermekek életkori sajátosságainak, nyelvismeretének és segítségükkel bővítsük tudásukat. A tervezett kézműves foglalkozások segítették megélni az ismeretek, tevékenységek életszerűségét.

Az ellátásról a szálláshely saját konyhája nagyon finom, házias és falusi ízekkel gondoskodott. A táborhely, speciális étrendjével az ételérzékenységes, allergiás gyermekek és felnőttek igényeihez is igazodott. A programokat előzetes egyeztetés alapján hoztuk létre a tanulók életkori sajátosságaihoz igazodva.

A programokat előzetes egyeztetés alapján hoztuk létre a tanulók életkori sajátosságaihoz igazodva. A népi hangszerkészítés során tanulóink megismerhették a korabeli mesterségeket, azok tevékenységfolyamatát, eszközeit, nyersanyagait. A terménykép készítés, zokni báb készítés, nemezelés, batikolás, valamint a gipsz hűtőmágnes készítés munkafolyamatainak elsajátítása a gyakorlatban kedvet ébresztett a digitális világ gyermekeiben a hagyományos népi gyermekjátékok és tevékenységek iránt. 


Lovaskocsis városnézés és utazás során, a tanyaprogram keretén belül belekóstolhattunk a falusi életbe és az állattartás rejtelmeibe, emellett közösségépítő és összetartozás erősítő céljainkat is megvalósíthattuk.

Az istállókban kecske, szamár, valamint lovak, pónik, nyulak, birkák, kutyák, macskák várták a simogató kezeket. Mindemellett a tanyaprogram részeként a gyerekek lovagolhattak is, valamint részesei lehettek egy izgalmas csikós bemutatónak is. 

A ceglédberceli tájházlátogatás alkalmával megismerkedhettünk a régmúlt kulturális tárgyi és eszmei emlékeivel, melyekkel a tanulók identitástudatát erősíthettük. A napi szinten megírásra szánt német nyelvű élménynapló segítségével hozzájárultunk a gyermekek személyiségfejlődéséhez, nyelvi kompetenciájuk, írásbeli - és szóbeli szövegalkotó képességük fejlődéséhez, az élmények rögzítéséhez.

A ceglédfürdői tanösvénylátogatás egy kis kirándulással egybekötve igazán izgalmas élményt nyújtott mindenki számára. A tanösvény a tó partján, a természet közelében teljessé tette a kikapcsolódást. Az élményekkel teli 5 napot a kedvező, igazán meleg nyári időjárás is élvezetessé tette, mely során a gyerekek a szabadban vizes élményekkel is gazdagodhattak.

A tábor utolsó estéjét "Csillag születik" produkciókkal zártuk, melyre izgalommal és lelkesedéssel készültek a kisdiákok. Mindenki nagyon sok élménnyel, ismerettel, tapasztalattal lett gazdagabb az együtt eltöltött napok alatt. Fotókon örökítettük meg a gyerekek legkedvesebb élményeit, pillanatait.

Köszönjük a XIII. kerületi Német Önkormányzat és a Humán Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatását a program megvalósulásában.

Szabóné Farkas Gabriella