Nemzetiségi tábor Egyházaskozáron

2019.09.09

Egyházaskozár Budapesttől 198 km-re helyezkedik el, a Hegyhát erdőkkel-mezőkkel körülvett, dimbes-dombos vidékén megbúvó kicsiny faluja. A szállás a központtól 300 m-re volt található, ideális a nyugodt táborhelyet kereső emberek számára. Ezen a helyen már több alkalommal is szerveztünk nemzetiségi tábort korábban. 

Idén is nagy volt az érdeklődés, 22 gyermek részére szerveztük és állítottuk össze az 5 napra szóló programot. A változatos programok létrehozásával azt a célt próbáltuk elérni, hogy a diákok felfedezhessék a helyszín adottságait, megismerkedhessenek a háztáji állattartási lehetőségekkel, az ott élő sváb emberekkel, a német nemzetiségi hagyományokkal és kultúrával. 

Intézményünk egyik nagyon fontos meghatározott célja, hogy a német nyelvet szerető és jól beszélő, pozitív azonosságtudattal rendelkező diákok kerüljenek ki tőlünk. A gyermekek elhelyezése a táborhelyen található, különálló kisházban történt, emeletes ágyakkal berendezett, saját fürdőhelységes szobákban. Az ellátásról a szálláshely saját konyhája nagyon finom, falusi ízekkel gondoskodott. A kemencében sütött pizzát, parasztlángost mindenki emlegeti azóta is. A táborhely, speciális étrendjével az ételérzékenységes, allergiás gyermekek és felnőttek igényeihez is igazodott. 

A hely adottságai és az elmúlt esztendő tapasztalatai alapján kiváló táborozási lehetőséget kínált számunkra. A helyszín különleges hangulata, az emberek vendégszeretete, nyugodt életritmusa könnyen magával ragadott minket, és a tábor röpke pillanatnak tűnt számunkra.  

A programokat előzetes egyeztetés alapján hoztuk létre a tanulók életkori sajátosságaihoz igazodva. Lovas kocsikázás, lovaglás, méhészkedés, honismereti program, kemencézés, kézműves foglalkozások, mint a batikolás, gyertyaöntés, papírmerítés, nemezelés, bőrözés valamint kovácsprogram tarkították a hetet. A szálló mögött egy istálló foglalt helyet, melyben: kecske, szamár valamint lovak, pónik, nyulak, birkák, kutyák, macskák, mangalica malacok, baromfik várták a simogató kezeket. 

A gyerekek honismereti program keretén belül korhű ruhákba öltözhettek be, megismerkedtek a kor fegyvereivel, kiegészítő tárgyaival. Mindez kötetlen, vidám hangulatban, magával ragadó előadással történt. Rögtönzött íjászversenyt is tartottak a gyerekek az előadást tartó közreműködésével és irányításával. Nagy tetszésnek örvendett a lovas nap, melyen bontott csoportokban lovas kocsival utazhattunk Bikalra, ahol a sváb faluház tárgyi emlékeivel és történetével ismerkedhettünk meg egy egész napos kirándulás keretén belül. 

A szerszámok, a szénapadlás, a tisztaszoba, a különböző népviseletek, a konyhai eszközök megismerése és megtekintése által a gyerekek betekintést nyerhettek az akkori sváb lakosság mindennapjaiba. 

A késő esti "Holdfény túra" igazán izgalmas élményt nyújtott mindenki számára. A jóízűen elfogyasztott vacsorát követően túravezető kíséretében sétát tettünk a környező erdőbe, közben megfigyelhettük az erdőben megbúvó állatokat. Útközben őz, vaddisznó és szarvas nyomokat is felfedezhettünk. Mindenki nagyon sok élménnyel, ismerettel, tapasztalattal lett gazdagabb az együtt eltöltött napok alatt.


Fotókon örökítettük meg a gyerekek legkedvesebb élményeit, pillanatait.  

Szívből köszönjük a XIII. kerületi Német Önkormányzat és a Humán Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatását a program megvalósulásában.

Lencsés Rita Rozália